Bröd med skållad havre & råg

Nu har jag bakat det här flera gånger och det blir lika bra varje gång. Gott och hållbart. Du måste prova.
Börja i tid med att skålla mjöl och havre. Det tar lång tid att svalna.

Skålla och låt svalna:
2 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
Använd ca 1/2 l kokande vatten. Det ska bli som gröt i konsistensen.

1 pkt jäst
8 dl vatten (kallt)
1 msk honung
1 dl olivolja
Det skållade
Vetemjöl ca 1,5 kg
1,5 msk salt

Ev. 3 dl solrosfrön

Lös jästen i lite av det kalla vattnet. Häll sedan i resten av vattnet, olja och honung. Kör degblandaren på låg hastighet och tillsätt det skållade. Låt det blandas och häll sedan i vetemjöl lite i taget. Låt det blandas väl. När du tycker att degen ser ut att vara klar häller du i saltet och kör maskinen i ca 5 minuter till. Det ska vara kletigt. Annars blir brödet torrt och trist.

Om du vill ha frön i är det nu, allra sist, som du blandar i dem.

Jäs nu tills degen är på väg ur bunken.

När degen jäst klart är det dags att trycka ner de, dela i fyra delar, baka ut 4 limpor och lägga dem på en plåt. Är det kletigt är det bra, tänk på det när du svär över deg uppe på armarna 😊
Skåra limporna med en kniv. Jäs till dubbel storlek.

Sätt in bröden långt ner i ugn som är 225 grader, kasta in 1/2 dl vatten på botten av ugnen, stäng blixtsnabbt luckan och sänk till 180 grader. Brödet är klart efter 40-45 minuter. Knacka på undersidan och lyssna. Det ska låta ihåligt.

Lycka till!

20140413-112416.jpg

4 reaktioner på ”Bröd med skållad havre & råg

  1. Hur länge ska det skållade stå, ska det bli till rumstemperatur? Hur stor bunke, räcker 4 liter?

    • Hej Petra, Kul att du testar mitt bröd. Ja låt skållningen svalna till rumstemperatur. Jag lämnar den ofta över natten. Och ja, bunken räcker. Lycka till!

    • Hej Vera, Det stämmer faktiskt med kilo. Men det är klart, bäst är att börja med mindre mjöl och känna på konsistensen. Mjöl kan ju vara så himla olika.

Lämna en kommentar