Tomatsås

Tomatsås blir inte bättre än så här. Du behöver inte mycket:

  • 2 stora gula lökar
  • 3 stk 400-gramsburkar hel skalad tomat
  • Olivolja

Om jag känner för lite mer sötma, tar jag mer lök eller lägger till palsternacka eller morot hackat i pyttesmå bitar.

Gör så här:

Använd stekpanna eller väldigt vid kastrull. Hacka löken fint och fräs den i rikligt med olivolja (3 msk ca) på låg värme tills den är genomskinlig. Höj till medelvärme och ploppa ner tomaterna, så att de steker. Spara tomatjuicen i burkarna och häll över den när tomaterna stekt en stund. Tryck sönder tomaterna med en gaffel.

Fortsätt steka länge nu. Vi snackar minst en timme, gärna mer. Det blir sötare och godare ju längre tiden går. Men se upp, du kan behöva hälla på lite vatten då och då.

Smaka eventuellt av med lite salt innan du serverar.

Lägg tid på det här. Det är såå värt det 🙂

Lämna en kommentar