Apelsinsmakande rulltårta med chokladkräm

20140227-095831.jpg

Den här veckan har sonen och jag bakat. Han var hemma från skolan och hade tråkigt, så jag gav honom i uppdrag att kolla igenom kokböcker. Efter en stunds bläddrande fastnade han för rulltårta med choklad och apelsin och det passade ju perfekt så här års, när vi alltid har goda apelsiner hemma. Kul att baka tillsammans med en nioåring. Han gjorde nästan allt själv 🙂

Här kommer ett riktigt bra recept på rulltårtssmet som täcker en hel ugnsplåt utan problem.

Recept apelsinrulltårta med chokladsmörkräm

3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
Rivet skal av en apelsin
Ca 1/2 dl pressad apelsinsaft

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en egen skål och vänd ner dem i äggsmeten med slickepott. Rör försiktigt i saft och apelsinskal.
Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 5 minuter.
När kakan kommer ut ur ugnen ska den genast vändas upp på ett papper som strösslats med strösocker. Direkt därefter måste pappret den bakats på dras av. Pensla med kallt vatten på pappret i h dra försiktigt. Sedan låt svalna.

Smörkräm med choklad- & apelsinsmak

125 smör. Rumstempererat
1,5 dl florsocker
2-3 msk kakao
1 knivsudd vaniljpulver
1 äggula
Rivet skal av 1 apelsin och ev lite pressad apelsinsaft

Vispa först smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt kakao och vanilj och vispa lite till.
Rör sedan med slickepotten ner äggulan. Se till att det är slätt. Smaksätt med skal och lite saft. Klart!

Bred ut smörkrämen över kakan. Ända ut i kanterna. Tag ett tag i pappret som kakan ligger på och börja rulla. Här är det verkligen bra med fyra händer.
Rulla ihop tätt och fast med hjälp av pappret och lägg sedan kakan med sömnen neråt på pappret. Slå in den i pappret och sätt den i kylen ett par timmar.

Jättegod rulltårta!

Lämna en kommentar